събота, 13 юли 2013 г.

Кайсиева панакота

          Представям ви още един от невероятните десерти на Ева Тонева - в сезона на кайсиите нямаше как да не я приготвя. Лека, нежна и вкусна - Ева, благодаря за рецептата!



Продукти за 6 порции:
250 г пресни кайсии
1 с.л. захар
400 мл сметана 30%
2-3 с.л. мед
5 гр желатин
2 ванилии

За гарниране:
3-4 пресни кайсии
пудра захар




          Измийте и разполовете кайсиите. Махнете костилките и ги подредете с отвора нагоре в застлана с хартия за печене тавичка. Поръсете ги с кристалната захар и запечете за 5 мин под грила на фурната. Охладете и обелете кожицата. Пасирайте ги до много гладко пюре.
           Загрейте сметаната, ванилиите и меда и отстранете от огъня в момента преди да кипне. Накиснете желатина в 2-3 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го до втечняване.
           Прецедете сметаната и я прибавете към плодовото пюре. Добавете желатина, разбъркайте и охладете.
          Разпределете в десертни чаши. Охладете за 2-3 часа в хладилника. Гарнирайте с пресни плодове, поръсете с пудра захар и поднесете.




*Може да увеличавате или намалявате количество на меда според сладостта на плодовете.




         

вторник, 9 юли 2013 г.