сряда, 26 юни 2013 г.

Сладкиш с кайсии




Продукти:
5 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии

10 -тина кайсии
пудра захар за поръсване




           Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете олиото и половината от пресятото заедно с бакпулвера брашно. Разбийте много за кратко на ниски обороти на миксера. Добавете и останалото брашно и ванилиите и внимателно разбъркайте с шпатула на ръка.
           Застелете с хартия за печене правоъгълна тавичка с размери 30/20 см. Изсипете сместа и леко заравнете. Измийте кайсиите, оставете ги да се отцедят. Разполовете, махнете костилките и наредете върху тестото с отвора нагоре. Половинките ще започната да потъват веднага, защото сместа е много пухкава и въздушна.




           Изпечете сладкиша за 30 мин на 180 градуса в предварително загрята фурна или докато порозовее отгоре. Изключете фурната и го оставете вътре още 15 мин. Извадете и охладете. Внимателно го извадете от тавата заедно с хартията и прехвърлете в плато /коричката ще се начупи, защото е хрупкава и захарна/. Поръсете обилно с пудра захар и поднесете, нарязан на парчета.


 
 

събота, 22 юни 2013 г.

Сладолед с кайсии и кондензирано мляко



Продукти:
500 г добре узрели кайсии
250 мл пълномаслена сметана
180 мл кондензирано мляко
3 с.л. пудра захар*
1 с.л. ситно настъргана лимонова кора




         Измийте и обелете кайсиите, отстранете костилките и пюрирайте. Смесете кайсиевото пюре с кондензираното мляко, пудрата захар и лимоновата кора. Разбийте сметаната до меки върхове и внимателно съединете двете смеси. Изсипете в машина за сладолед и замразете. Може да замразите и направо във фризера, като периодично разбивате за кратко с миксер, за да не се образуват големи ледени кристали.

 
 
 
*Ако използвате подсладено кондензирано мляко може да не добавяте пудра захар.

неделя, 16 юни 2013 г.

Кексчета с вишни и шоколад



За 12 броя:
2 големи яйца
200 г захар
60 г краве масло
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. вишни
75 г натурален шоколад
1 ванилия




          Разбийте яйцата със захарта на пухав крем. Добавете разтопеното масло и пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркайте с шпатула на ръка, докато яйчният крем поеме брашното.
          Почистете вишните от костилките. В купа сипете малко брашно и оваляйте в него вишните. Добавете ги към кесовата смес заедно с ванилията и нарязания на парченца шоколад. Разбъркайте внимателно. Разсипете сместа в 12 силиконови формички за мъфини /или в хартиени капсули, поставени във форма с гнезда/.
          Изпечете кексчета на 175 градуса в предварително загрята фурна за 25 мин или до суха клечка.

 
 



 

сряда, 12 юни 2013 г.

Тиквички със зеленчуци и тофу




Продукти:
4 млади тиквички
2 глави пресен лук
5 скилидки пресен чесън /ако нямате - 2 скилидки стар/
100 г консервирана царевица
шепа пресен грах
шепа пресен зелен боб
2 моркова
1 зелена чушка
1 червена чушка*
връзка пресен копър
150 г тофу **
зехтин, сол
по желание - кисело мляко за сервиране




          Измийте тиквичките и ги разрежете по дължина, за да получите ладийки. Издълбайте ги и отрежете ивичка от дъното, за да стоят стабилно. Посолете и оставете да се отцедят.
         Нарежете зеленчуците - морковите, лука и чушките на кубчета, пресните скилидки чесън обелете и смачкайте с нож, почистете граха от шушулките, зеления боб нарежете на парчета.
         В дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете за кратко лука. Щом стане стъклен добавете чесъна, разбъркайте и добавете морковите и чушките, след тях - граха и боба и накрая - отцедените зърна царевица и вътрешността на една от тиквичките, нарязана на кубчета. Задушвайте зеленчуците 4-5 мин като ги разбърквате непрекъснато.Посолете и прибавете шепа наситнен пресен копър. Отстранете от огъня и добавете нарязаното на едри кубчета тофу.
          Наредете в тава ладийките и ги напълнете със зеленчуковата смес. Полейте с тънка струйка зехтин, покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете в загрята фурна за 50 мин на 180 градуса. В края на печенето отстранете фолиото и запечете отгоре.
          Сервирайте тиквичките охладени, поляти с още малко зехтин или със сос от кисело мляко с чесън и копър.




*Може да заместите пресните зеленчуци с пакет замразен зеленчуков микс. В този случай задушете всички зеленчуци наведнъж за 2-3 минути.




**Ако разполагате с прясно овче, краве или козе сирене - може да замените тофуто с него, получава се много вкусно и леко ястие за вегетарианци, които консумират млечни.


събота, 8 юни 2013 г.

Сладкиш с череши и извара



Продукти:
200 г череши
500 г извара
250 мл течна сладкарска сметана
150 мл прясно мляко
3 яйца
200 г захар
сокът на половин лимон




         Отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с щипка сол на сняг, а жълтъците - със захарта до побеляване. Пасирайте изварата на гладък крем и я добавете при жълтъците. Разбийте заедно, добавяйки сметаната, млякото и лимоновия сок. Внимателно добавете белтъчния сняг и почистените от костилките череши.
         Изсипете сместа в намаслена и набрашнена правоъгълна форма за кекс. Заравнете и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 мин. Сладкишът е готов, когато се зачерви и средата му е стегната при разклащане. Извадете и охладете във формата. Обърнете в плато и сервирайте.



Източник: в-к Всичко за семейството, бр. 22/2013 г


 
 
 

събота, 1 юни 2013 г.

Ягодов йогурт сладолед



400 г цедено кисело мляко
100 мл сладкарска течна сметана
1-2 шепи пресни ягоди
пудра захар на вкус


 

          Почистете, измийте ягодите и ги пюрирайте. Претрийте ги  през цедка, така че максимално да отстраните семчиците.
          Разбийте сметаната до меки върхове. Прибавете цеденото мляко и ягодовото пюре. Разбъркайте до хомогенност. Добавете пудра захар на вкус.
          Изсипете сместа в машина за сладолед и замразете.*




*Ако не разполагате с такава - изсипете в кутия и сложете в камерата на хладилника. Pазбърквайте за кратко с миксер няколко пъти през 30 мин, за да избегнете образуването на големи ледени кристалчета.