понеделник, 27 май 2013 г.

Торта "Четирилистна детелина"

 
 
 
Родителите на малката Кристина, която всъщност е трета братовчедка на моите синове,
 си бяха харесали торта-детелина от каталога на сладкарница Неделя
 за кръщенето й.
Е, надявам се, че се получи добре.
С тази четирилистна детелина пожелавам на Криси да расте много здрава, щастлива и обградена с обичта на близките си!
Нека преследва мечтите си и постига целите си!
 
 
 




 
 

неделя, 19 май 2013 г.

Ягодова лимонада




200 г пресни ягоди
60 г захар
1, 5 л газирана вода
стръкче прясна мента за декорация






          В касерола сложете почистените и измити ягоди, посипете със захарта и налейте съвсем малко вода. Сложете на огъня и след като кипне намачкайте ягодите. Оставете да ври 5 мин и охладете.
          Прецедете през много фина цедка ягодовата каша. Разредете получения сироп с газираната вода, добавете кубчета лед и листенца мента. Сервирайте.




сряда, 15 май 2013 г.

"Буркан за размисъл"

          Колко пъти ви е идвало да си запушите ушите, да затръшнете вратата зад гърба си и да избягате далече от истеричните детски писъци, от тропащото с яд малко краче или от стиснатите до побеляване детски юмручета? Ако имате повече от едно дете - сигурно стотици, да не казвам хиляди...В такива моменти се чувстваме безсилни, изтощени от постоянното усилие да убедим, да предотвратим или поне да заглушим наследника си. Да, вярно е, тези периоди на криза в детското развитие отминават, но защо пък да не се опитаме да помогнем по някакъв начин на и без това обърканата от раздиращите я непознати чувства малка душа?




          Благодаря на Бубето и нейният "Буркан за размисъл" - позволявам си да пусна тази публикация единствено с цел тя да достигне до повече хора, които искат по някакъв начин да помогнат на децата си - било то с някакъв неврологичен или психологичен проблем, или просто на упоритите малки инатковци :) Всички необходими материали както и снимки стъпка по стъпка за приготвянето на буркана може да откриете в линка към блога на Буба.



неделя, 12 май 2013 г.

Мекици с кисело мляко



Продукти:
400 г кисело мляко
1 равна ч.л. сода бикарбонат
100 мл вода
2 яйца
1 с.л. захар
щипка сол
3 ч.ч. брашно/ или до получаване лепнещо тесто/




          Разбъркайте киселото мляко със содата, добавете водата, солта и захарта. Леко разбийте яйцата, изсипете при млечната смес и добавяйте постепенно брашното. Бъркайта с тел на ръка, докато получите сравнително рядко, лепнещо тесто, което едва се оформя на топка. Оставете го за 30 мин да почине.
         С обилно намаслени ръце късайте от тестото, разтегляйте на тънички мекици и изпържете в маслена баня от двете страни до златисто. Отцедете от излишната мазнина върху домакинска хартия. Поръсете с пудра запар и сервирайте.

неделя, 5 май 2013 г.

Великден е!

Христос воскресе!
Бъдете здрави, щастливи и благословени,
скъпи приятели!



 
 
 
 
 


 
 
 
 
 


петък, 3 май 2013 г.

Eкопътека Крушунски водопади и Деветашка пещера

        

          Пролетта е най-подходящото време за посещение на Крушунските водопади, защото пълноводната река се спуска с устрем по по най-голямата в страната травертинова водна каскада с поредица от прагове, водни басейни, бигорови тераси, подковообразни скали и свежа зеленина.
          Ако пътувате към с. Крушуна в посока запад непременно внимавайте да не пропуснете големия завой малко преди с. Кърпачево - отбийте по-надолу и се варнете, за да се разкрие пред очите ви гледката на огромен скален разлом:



 


   
          Препоръчвам ви да посетите водопадите в ранното утро, когато струпването на хора не е толкова голямо, за да се насладите на невероятната красота, разкриваща се пред очите ви. Местността  "Маарата"/от турски - пещера/, в която се намират водопадите, обхваща около 440 декара от деветашкото плато и в нея са струпани една голяма част от пещерите на България. 4 от тях - Бонинската /2754 м/, Водопада /1999м/, Урушка маара /1600м/ и Горник /1100м/ - са сред най-дългите в България.



 


           Още с навлизането по екопътеката погледът ви привличат водите на реката - синкави на цвят, особено наситени в Синия вир:







          Поредица от дървени мостчета и тесни и стръмни стълбички ви отвеждат все по-нагоре, към Пръскалото, където водата се спуска във водни завеси, разлива се по причудливо изваяните скали, потича по праговете...

 


 
 



 

         Под и над Пръскалото са изградени две наблюдателни площадки, от които се разкрива цялата красота на водната феерия.

 

 

 

 

 


 
 

 




 
 


 
 


 
 



 
 
 


         Продължавайки нагоре, по почти отвесните стъпала, ще се озовете в скалната исихастка обител. Продължете по екопътеката и ще достигнете входа на голямата Крушунска пещера, от която извира Водопада.


 


          Обиколен чакълест път ще ви върне в началото на екопътеката.
          На 10-тина км от с. Крушуна, край с. Деветаки, може да посетите уникалната по големината на свода - 60 м - Деветашка пещера. Един съвет - макар, че не е обозначена, свийте вляво по първата отбивка, по която асфалтов път ще ви отведе до моста над р. Осъм. Има паркинг и преминавайки моста се оказвате на входа на пещерата. Ако пропуснете отбивката и завиете по тази, която е обозначена, ще се изкачите нагоре до един голям завой, след който ви очаква трудно и изморително, на места опасно/особено за малки деца/ спускане по хлъзгави камъни и дървени стъпала. Изкачване обратно в жегата пък е още по-трудно...



           Дължината на пещерата достига 2 442 м, а общата й площ е 20 400 кв.м, височината на свода - 60 м. Срутване, най-вероятно от земетресение, е образувало 7 големи отвора в свода, през които прониква слънчевата светлина.

 


 
 

 


 
 

 
 
За мащабите на пещерата може да съдите по големината на човешките фигури: