петък, 22 март 2013 г.

Риба в гювече



За 2 порции:
1 скумрия*
1 тиквичка
1 морков
1 глава жълт лук
1 глава черевн лук
2 скилидки чесън
парче пресен джинджифил
1/2 лимон
100 мл бяло вино
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус



          Нарежете зеленчуците на полумесеци, джинджифилът - на много ситно. Рибата почистете от главата, вътрешностите и перките и нарежете на шайби.
          На дъното на две гювечета сипете по малко зехтин, пласт от зеленчуците, няколко шайби риба. Посолете, поръсете с наситнения джинджифил. Отгоре покрийте отново със зеленчуци. Сложете шайба лимон, полейте с останалия зехтин и бялото вино.
          Похлупете гювечетата и печете на 170 градуса за 40 мин.

*Може да замените с филе или друга риба /прясна или замразена, но не речна/ по ваш вкус.

неделя, 17 март 2013 г.

Пенкейкс




Продукти:
2 ч.ч.брашно
2 с.л.захар
2 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сода
1/2 ч.л.сол
2 ч.ч.прясно мляко
2 яйца
1/4 ч.ч.олио



          В дълбока купа смесете сухите съставки. В друга разбийте с вилица яйцата, прибавете топлото мляко и олиото. Изсипете течната смес при сухата и бъркайте с бъркалка, докато получите гъсто и хомогенно тесто.
          Загрейте тиган с незалепващо покритие и капнете една-две капки мазнина. Сипете с черпак количество, приблизително равно на 1/4 ч.ч. Когато по повърхността на пенкейка започнат да се пукат мехурчета, го обърнете и изпечете до златисто и от другата страна. Не е нужно да намаслявате тигана за всеки пенкейк - в тестото има достатъчно количество мазнина.
          Поднесете, гарнирани с кленов сироп, мед, желе или конфитюр.

***

Днес е Сирни Заговезни. Ден, в който искаме и даваме прошка на близките си, за да продължим напред с чисти мисли, душа и сърце.

Простете!








Източник

четвъртък, 14 март 2013 г.

Хляб с пюре от круши и орехи




Продукти:
400 г пюре от круши
3 с.л. тъмна кафява захар
1 ч.ч. ситно нарязани орехи
1 кафена лъжичка сол
3 с.л.олио
380 г брашно*
5 г суха мая


За този влажен и ароматен хляб изберете добре узрели круши – ако ще го правите сега, в края на зимата, спокойно може да оползотворите вече почналите да нагниват попски круши.
Обелете ги, почистете ги и ги пасирайте на пюре. Изсипете го в купа. Добавете олиото, солта, захарта и орехите. Разбъркайте.
Пресейте брашното. Добавете маята, разбъркайте и добавете половината при крушовото пюре. Разбъркайте отново и добавяйки постепенно останалото брашно омесете тестото. То е леко лепкаво, затова го оформете на продълговато хлебче, обилно поръсвайки го с брашно.
Намаслете правоъгълна форма за хляб и прехвърлете в нея хлебчето. С нож направете разрези по повърхността му. Оставете го на топло за 30 мин.
Изпечете хлебчето в предварително загрята фурна на 17о градуса/150 с вентилатор/ за около 40 мин. Проверете готовността с клечка като имате предвид, че вътрешността му трябва да остане леко влажна и сбита заради голямото количество плодово пюре.
Тъй  като хлябът е постен, чудесно може да разнообрази менюто през предстоящия Великденски пост. Филийка от него е прекрасен старт за деня за вашите деца. Предложете им го с чаша мляко.


*може да използвате типово, пълнозърнесто или брашно тип грахам.

***
Рецептата на страниците на сп. GoodFood, бр. 83, донесла ми и голямата награда - хлебопекарна Moulinex
Благодаря!


неделя, 10 март 2013 г.

Сълзици

          Нещо много любимо, лесно за приготвяне и разбира се - много вкусно - сълзици от бутертесто, приготвени ала Пепчо.




Продукти:
бутертесто
кристална захар
1 белтък


          Извадете бутертестото от фризера да се отпусне малко. Поръсете щедро с кристална захар плота и сложете отгоре листа бутер тесто. Леко го разточете с точилката, за да полепне захарта. Намажете горната страна с леко разбития белтък и наръсете обилно със захар /може да използвате и кафява захар/. Отново прокарайте точилката няколко пъти, за да полепне захарта. Обърнете листа тесто, така че страната с белтъка да остане отдолу. Навийте на руло по дългата страна до средата. Повторете и с другата половина, така че двете навити страни да се срещанат в средата. Разрежете полученото тесто с остър нож на парчета с дебелина около 1 см, наредете в тава върху хартия за печене, оставяйки разстояние между сълзиците.
         Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса докато се зачервят от карамелизиращата се захар. Извадете, охладете и отлепете от хартията.







вторник, 5 март 2013 г.

Пълнени чушки


          Ще кажете - тая съвсем изтрещя - чак пък рецепта за пълнени чушки, че кой не знае как се правят...и аз така си мислех доскоро...
         Понякога леееко се дразня, когато, особено големият ми син, който прекарва повече време на село при баба си и дядо си, ми каже - "Много е хубав боба/ориза/пълнените чушки, ама не са като на баба...". А сега де? Веднъж, втори път, трети път...и почнах да готвя с телефон в ръка. Доживях да чуя "Е същият като на баба!" и вече съм спокойна, защото мама наистина готви страхотно.
         Откакто се омъжих правя пълнените чушки по един и същи начин...и все нещо не ми харесва, и все не са ми вкусни като мамините...да ме пита човек защо чак сега, след 12 - 13 години я накарах да ми обясни точно как ги прави тя. И когато най-сетне децата не се намръщиха пред чиниите с ухаещи чушки, а малкият дори поиска допълнително, разбрах, че са точно като мамините.




чушки за пълнене
/бройката разбира се зависи от големината им/ - ако имате сушени ще се насладите на върховен вкус, ако не - и бланшираните вършат работа.
500 г кайма
1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
1-2 с.л. олио
1 ч.л. сладък червен пипер
1 яйце
1/2 ч.л. сол
2-3 щипки сушена ронена чубрица
прясно смлян черен пипер на вкус

брашно за посипване на отворите

за соса:
около 1/2 ч.ч. консервирани домати
2 с.л. олио

1 яйце
на върха на ножа лимонена киселина
1 с.л. брашно





          Загрейте олиото и запържете каймата докато стане на трохи. Добавете лука, нарязан на кубчета, солта, чубрицата и пиперите. Изсипете почистения ориз и оставете още 2-3 минутки като бъркате непрекъснато. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
          Добавете яйцето и разбъркайте добре. Пригответе чушките - ако са сушени - почистете от семенниците и залейте с топла вода да омекнат. Отрежете връхчетата им и леко ги цепнете на кръст. Напълнеге с плънката чушките, оставяйки ги наполовина празни. С лъжичка посипете отворите с малко брашно и наредете плътно в дълбока тава. Налейте топла вода до половината на чушките, добавете намачканите с вилица домати, полейте с олиото. Сложете чушките да се пекат на 200 градуса, като първоначално ги покриете отгоре с лист алуминиево фолио, за да не прегорят.
          Печете 40 мин и отстранете фолиото, за да се запекат отгоре.
          Разбийте с вилица яйцето с лимонетата киселина и брашното, посолете на вкус. Извадете тавата от фурната, добавете към яйцето няколко лъжици от соса, разбъркайте добре и полейте чушките. Разтръскайте тавата, за да се смеси яйчния сос с този в тавата. Върнете във фурната и я изключете. Извадете след 7-8 мин.


петък, 1 март 2013 г.

Честита Баба Марта!


"Баба Марта бързала,
мартенички вързала:

морави, зелени,
бели и червени..."


***


Бъдете здрави, засмени и щастливи, мили приятели!

***


Мартеничките, които направих в стил канзаши,
за моите приятели и за учителките на децата ми:









И разбира се - диадема за принцесата на леля: