вторник, 27 ноември 2012 г.

Предай нататък! - Питка за здраве

          Преди няколко дни Илианка ни поднесе една прекрасна питка, която беше нарекла за здраве. Помоли ни ако желаем да приемем и предадем нататък този виртуален жест с пожелание за здраве. Знаете колко много обичам да меся и пека питки и разбирате огорчението ми, че точно в този момент нямаше как да сторя това - терасата, мястото, което поделям между двете си любови - цветята и печенето на питки и сладкиши - беше строителна площадка. Старият, очукан, но верен ми все още Раховец, мръзнеше самотен на другата тераса и самата мисъл да зъзна и аз край него също замръзваше още на етап "мозъчна дейност". Освен това по 3 пъти на ден миех, чистех, пренасях от едно място на друго плочки, лайсни, вар, цимент, лепило и инструментите на майстора, търчах между училището, градината и вечерните курсове...но едно съвсем новичко и лъскавичко Горение чакаше в хола...
          Неделя вечер. Новините по БТВ. Майсторът прибира последните си инструменти и тръгва. Аз, покрита от глава до пети с вар, с последни сили се затътрям в банята. Горещата вода блажено отпуска изморените ми и свити от студа мускули. Готова е. Моята мини-кухня, кътчето, предвидено за готвене, ме чака новичко, светло и...празно. Излизам, загърната с розовия си халат и молещо поглеждам половинката. "Ти да не си луда, утре ще я пренесем." Не, не мога да чакам. Искам да я видя там сега. Чудна картинка сме били в осветената тераса, сигурно сме се виждали от километър. Все едно. Вече можех да спя спокойно.
          Понеделник следобед. Връщам се от работа в 16. Трябва да взема малкия от градина и да бягам после на курс. А как ми се щеше да включа печката....все онази, Илианкината румена питка е в главата ми.
          Вторник. "Предай нататък! Предай за здраве!" Изведнъж се сепвам - няма случайни неща. Сред усилията ми да направя денонощието 25 часа, та дано да ми стигне, една червена лампичка мига в главата ми. няколко дни не разбирам какво става, защо съм нервна, сърдита, тревожна. Проблясва ми. 2,5 години... Ето какво било. Ето защо питката за здраве трябваше да изпека точно днес...

***
 
Ето я. Дъхава, топла, замесена с цялото ми любящо сърце.
Вземете си и пожелайте само едно - здраве.
Другото не е важно на този свят, другото е неизмеримо малко и нищожно.
Чупнете си и предайте нататък.
А аз ще съм тук, на всяко 27-мо число.
Вярвам го!
Защото истински, истински обичам Живота!
 
 
 
 
 
Продукти:
700 г брашно
10 г суха мая
150 г кисело мляко
150 мл вода
3 яйца/отделете единия жълтък за намазване/
60 г краве масло /разтопено/
1 с.л. сол
1с.л. захар
 
60 г краве масло /разтопено/ за намазване на корите
 
 
 
 
 
           Завесете еластично, нелепнещо тесто по обичайния начин. /продуктите са пригодени и за хлебопекарна/.
          Разделете втасалото тесто на три части и разточете три кръгли кори. Намажете двете с разтопено масло и ги наложете една върху друга. Горната оставете не намазана. Разрежете на четири от края навътре, без да стигате до средата. Всяка получена четвъртинка срежете на две, оставяйки борда цял. Промушете в разреза крайчетата, обърнете нагоре, оформяйки по този начин четирилистна детелина. В средата може да поставите топче тесто. Оставете да втаса още веднъж. намажете с отделения жълтък.
         Изпечете на 170 градуса за 30 мин или докато се зачерви приятно. Извадете и  намажете с масло.
     
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 


събота, 10 ноември 2012 г.

Торта "Златна сватба"

           


         Така стана, че на няколко пъти отказвах на Силвето, за която правих бебешки сладки,  да направя торта за някакъв повод. Все се случваше да пътуваме и нямаше как. Този път обаче нямаше мърдане. Искаше торта за златната сватба на баба си и дядо си и  трябваше да я направя. Естествено, защо пък трябваше да е лесно - първо малкият се разболя от варицела. После започнахме ремонт, и то точно на кухнята. С риск да се окажа дори и без печка. Поне Силвето нямаше някакви неизпълними изисквания - искаше стилна торта с рисувани цветя и
написани стихове.


           Предложих и вкуса на шоколадовата торта с маскарпоне мус и малини. Сигурна съм, че това съчетание от сочни шоколадови блатове и фин мус с бял шоколад би харесало на всеки.
           В паметния ден - 10 ноември :) - освен две скучаещи заради студеното и мъгливо време деца, майстор с прилежащите му дрелки, тухли, цимент и вар навсякъде, с разбита кухня,  се оказах и притисната от времето. Тъкмо се чухме със Силвето и се разбрахме да дойдат за тортата в 14 часа и - изненада - колата вече пътувала към нас. Добре, че бях почти приключила с рисуването. Щеше ми се да "пипна" още малко цветята, да добавя и моделирани цветя към папируса, но на вратата вече се позвъни.



          Въпреки трудностите аз си харесвам много тази торта - златните цветя й придават ретро оттенък, който за съжаление не се вижда на снимките /естествено, за да е пълна всемирната гадост,  беше мрачно и тъмно, а в снимането на изкуствено осветление никак ме няма./...стиховете, написани на папируса, са красноречиви и няма нужда да добавям нищо към тях. На двама души, делили радост и болка, дом и постеля половин век може да пожелаем само здраве. Защото всичко останало те или са го имали, или днес е при тях, събрано в очите на деца, внуци и правнуци.



 
 
 
 
Наздраве!
Звън на чаши, детски смях и веселие да изпълнят днес дома ви!
 Надявам подобна торта да  направя
и за диамантената ви свабта!
 
 
 


четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Кейжáдаш /Queijadas/

            Днес ви предлагам един интересен и много вкусен десерт - "Queijadas" (Кейжáдаш). Думата "queijada" произлиза  от португалската дума "queijo" - (кейжу) сирене. Тези сладкиши са традиционен деликатес в Португалия. Всеки регион на Португалия е известен със своите оригинални кейжáдаш . Най-популярните са от Синтра. Те се наричат ​​"Queijadas де Синтра". Синтра е град, център на община в окръг Лисабон. Градът  и околностите му изобилстват от културно-исторически забележителности, включени в списъка на ЮНЕСКО. Кейжáдаш с право могат да се смятат за една от атракциите на Синтра. Невъзможно е да посетите Синтра и  да не ги опитате. Те са навсякъде! Класическите  "Keyzhadash" се правят с меко домашно сирене.



Продукти за 20 броя*

400 г бутер тесто

400 г захар
200 мл вода

350 г извара
5 яйца + 3 жълтъка**
кората на 1 лимон /или 1/2 капсула лимонова есенция/

пудра захар за поръсване




          Сложете захарта и водата да заврат. Ако ще ароматизирате с лимонова кора - сложете я и нея, нарязана на широки ивици. Когато температурата достигне 103 градуса***, дръпнете от огъня, отстранете лимоновата кора и прибавете на тънка струйка при яйцата, които междувременно разбивате с миксер. Продължете да разбивате 2-3 минути, докато сместа леко се охлади. Претрийте през цедка изварата, добавете я при яйчната смес и разбийте до хомогенност / получава се крем с гъстотата на палачинково тесто/.



          Разточете размразеното бутер тесто на тънък, с дебелина 2-3 мм пласт. Пригответе форми за мъфини и изрежете кръгчета от тестото с такава големина, че да запълнят целите гнезда на формите - и дъната, и стените. Притиснете добре тестото по гнездата.
          Разлейте яйчния крем в гнездата, напълвайки ги почти догоре. Изпечете за 30 мин в умерена фурна, докато краищата поруменят и пълтежът стегне. Извадете и извадете, когато изстинат. Поръсете с пудра захар.






*От тези продукти приготвих 12 кексчета с диаметър 6 см и един голям сладкиш с диаметър 22 см.
** трите жълтъка ги пропуснах и пак ми се получи крема
***Нямам готварски термометър затова оставих сиропа да поври 3-4 мин преди да го излея при яйцата.


          




Източник

неделя, 4 ноември 2012 г.

Печено пиле с картофи




Продукти:
1 пиле/ 2-4 бутчета/
4-5 големи картофа

За маринатата:
1 с.л. сладък червен пипер
1 с.л. суха мащерка
4-5 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус





          Измийте, ако желаете - обелете картофите и ги подсушете добре. Нарежете на резени и поставете на един ред в покрита с хартия за печене тава. смесете продуктите за маринатата и с чекта намажете картофите. Изпечете ги в предварително загрята до 200 градуса фурна на горно ниво.
           С останалите подправки добре намажете пилето, разрязано на две половини. поставете в тава и изпечете за 30 мин.




Източник: Дона Хей, сп. GoodFood, бр. 71/2012 г

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Плодов сладкиш с грис

           Сигурно стотици пъти съм поглеждала към тази рецепта в стария ми тефтер, но все съм се чудила какво ли ще се получи с тази суха смес и съм се отказвала. Докато скоро едно сочно, изкусително парче от него ми се усмихна в едно от любимите ми кулинарни местенца - това на Роси. На другия ден пиех следобедното си кафе с този сочен и едновременно хрупкав сладкиш с дъх на есенни плодове и канела. Добавих и дюля при плодовете и мисля, че се получи добре.
Няма защо да съжалявам за дългите години отлагане, защото ще наваксам много бързо - ябълки, круши, дюли, орехи има в изобилие, приготвя се бързо...с две думи - ако още не сте го опитали - не чакайте!

Роси, благодаря за насърчението!
За сухата смес:
1ч.ч. брашно
1ч.ч. грис
3/4-ти ч.ч. захар
1 бакпулвер
2 ч.л. канела
1 ванилия
 
Плодова смес:
2 големи сочни ябълки
2 круши
1 дюля
1 ч.л. канела
1/4 ч.ч. захар*
 
Смес от краве масло и олио, равна на 120 мл /може да е само една от двете мазнини/
едро нарязани орехи /около 3/4-ти ч.ч. или колкото обичате/
 
пудра захар за поръсване
 
          В купа смесете и разбъркайте добре всички сухи съставки. Плодовете измийте, почистете от семенниците и настържете на едро ренде /аз не ги беля. Добавете канелата, захарта и есенцията, разбъркайте.
          Разтопете маслото и добавете олио до общо количество 120 мл
          Застелете с хартия за печене малка тавичка /квадратна - 22х22 см, за да се получи по-висок сладкиш. За по-голям може да увеличите продуктите пропорционално/.
          Намажете с масло съвсем леко хартията в тавичката и посипете равен слой от сухата смес. Покрийте я с плодовата/ отцедения от плодовете сок също разпределете върху сухата смес/. Отново покрийте със суха смес, поръсете с щедро количество орехи и полейте с част от мазнината. Редувайте пластове в този ред. Завършете със суха смес, посипете с орехи и последната мазнина.
          Изпечете сладкиша в предварително загрята до 170 градуса фурна за около 25-30 мин - докато изглежда стегнат на вид. Извадете, оставете да се охлади. Поръсете с пудра захар и нарежете на парчета.
         


* Ако сметнете, че плодовете са достатъчно сладки може да я пропуснете