сряда, 20 юни 2012 г.

Домашни кубети

       

           Малкият ми син все още не яде кората на хляба. Глезанчо си ни е той, но това е друга тема:))  Омръзна ми хем да храня кучетата, хем да купувам пълните с Е-та и свръх солени кубети. Правила съм и друг път хлебни крутони, предимно като добавка към кремсупи. Сега обаче реших - поставих на кухненския плот една голяма купа и в нея събирам старателно отделените от малките пръстчета кори от филийките/начупвам ги на парченца веднага, защото като изсъхнат се трошат/.  За 2-3 дни купата се пълни и оттам насетне е ясно - изсипвам в тава върху пекарска хартия, поръсвам със зехтин, шарена сол, сладък червен пипер и стрит сушен босилек и запичам в предварително загрята фурна докато се зачервят. И сервирам, спокойна за здравето на децата. Още повече, че и подправките, които използвам, са домашни, събрали в себе си силата на слънцето.
         А вие може да овкусите по ваш избор - с чесън на прах, стрити босилек, чубрица или малко чер пипер.




събота, 16 юни 2012 г.

Бебешки сладки за Никола

          Поредната порция бебешки сладки, този път в синьо-зелената гама:


По желаание на майката - само бодита и бебешки колички:







И разбира се - малко подаръче от мен - мече:




И като индивидуални подаръчета за гостите:









Расти здрав и щастлив, Никола!

сряда, 13 юни 2012 г.

Салата от тиквички на Лабрекс




Продукти:
2-3 млади, крехки тиквички /около 500 гр/
2-3 скилидки чесън
сол  вкус
100 мл зехтин екстра върджин
3 с. л. винен оцет
2 с. л. мед
пресен копър
смлян чер пипер

           Измийте тиквичките. С помощта на уред за белене на картофи ги нарежете на тънки лентички по цялата дължина, без да ги белите. Посолете и оставете за 30 мин. Пригответе марината сато смесите зехтина, оцета, меда, ситно нарязания чесън, копър и черен пипер на вкус.
          Съвсем внимателно отцедете от излишната течност тиквичките, залейте ги с маринатата и разбъркайте. Охладете ги поне 2 часа в хладилник.


***

 
          Тази свежа лятна салата е хит в нет пространството от няколко години, благодарение на една ненадмината майстор-кулинарка - Лабрекс. Няколко години подред отлагам да я опитам, отхвърляйки идеята за консумация на сурови тиквички. Е, има за какво да съжалявам...а вие не правете като мен, а просто Опитайте! Вкусно е!

Лабрекс, благодаря!



 

неделя, 10 юни 2012 г.

Ягодов мус с грис



Продукти за 6 порции:
300 гр пресни ягоди*
100 гр захар /или на вкус/
80 гр грис


          Почистете и измийте добре ягодите. Пасирайте ги и долейте вода до 1 л. Прецедете течността, за да отстраните досадните семчици. Добавете захарта и сложете на огъня. Малко преди да заври изсипете на тънка струйка гриса и бъркайте енергично 10-12  мин до сгъстяване. Получава се сравнотелно рядък крем. Отстранете от огъня и охладете като разбърквате периодично, за да не се образува кора.
          Поставете купата с ягодовия мус върху друга, по-голяма, пълна с вода и кубчета лед. Разбийте муса с миксер на високи обороти до получаване на пухкава, въздушна консистенция. При разбиването мусът изсветлява. Разсипете в чашки. По желание гарнирайте със сметана, цели ягодки или ягодов топинг.




          Този бърз и същевременно много вкусен ягодов мус видях при Веси, в нейното вкусно и уютно местенце Сладко и солено.

Веси, благодаря за прекрасната рецепта!


четвъртък, 7 юни 2012 г.

Ангелски кексчета



Продукти за 10 броя:
4 белтъка
120 гр захар
80 гр брашно
1 кафена лъжичка бакпулвер
1 ванилия




          Разбийте белтъците със захарта на гъст, лъскав сняг, до меки връхчета. Пресейте над тях брашното, смесено с бакпулвера и ванилията. Много внимателно разбъркайте с шпатула.  Разсипете сместа във формички за мъфини /ползвам силиконови/. Изпечете в умерено загрята фурна за 20 мин докато леко порозовеят. Охладете във формите.




 
     
Адаптирано от Food Network.com

събота, 2 юни 2012 г.

Уличните мекици на Танита



Продукти:
4 ч.ч. брашно
1 с.л. суха мая
1.л. сол
2 с.л. захар
2,5 ч.ч. топла вода

олио - за пържене и за намасляване на ръцете

пудра захар за поръсване





           В дълбок съд смесете сухите съставки. Добавете водата и разбъркайте - получава се сравнително рядко и лепнещо тесто. Покрийте купата с фолио и оставете за една нощ в хладилника. На сутринта тестото ще е увеличило обема си 3-4 пъти. То е много лепкаво и шуплесто.
          Загрейте мазнината за пърженето на мекиците. С обилно намаслени ръце откъсвайте по малко от тестото и оформете тънки мекици. Изпържете до зачервяване. Отцедете от излишната мазнина върху салфетка. Сервирайте мекиците топли, поръсени с пудра захар.



***

                       С благодарност към Танита за най-сполучливата рецепта за мекици!