неделя, 25 март 2012 г.

Пълнозърнест хляб със сушени домати



Продукти:
400 гр пълнозърнесто брашно /или грахам/
100 гр бяло брашно
320 мл топла вода
2 с.л. зехтин
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пакетче /7 гр/ суха мая

40 гр сушени домати / предварително накиснати в топла вода/
1/2 ч.л. розмарин
1/2 ч.л. риган




          За замесване на тестото в машина за хляб използвайте програма Тесто и обичайния ред на добавяне на продуктите.
          За ръчно замесване пресейте брашното в дълбока купа, смесете го с маята. Добавете солта, захарта, топлата вода и зехтина и омесете гладко, нелепнещо тесто. Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си /втасването е по-бавно, заради пълнозънестото брашно/.
          Омекналите сушени домати отцедете от водата /не я изхвърляйте - добавете я към ястието което готвите - много е ароматна/ и нарежете на парчета. Добавете ги заедно с подправките при звуковия сигнал на машината или примесете преди да оформите хляба за печене.
          Втасалото тесто премесете много внимателно върху набрашнен плот, оформяйки дебело руло. Леко го сплескайте с ръце, прегънете на две и поставете в намаслена и набрашнена продългвата форма за хляб с прегънатия край отгоре, за да бухне добре при печенето.
          Изпечете в умерена фурна за 40 мин. Извадете, щом клечка, бодната в хляба, излезе суха. Оставете хляба да изстине и тогава го нарежете.
         


Хлябът е много мек, леко влажен и с чудесен аромат. Спокойно замества закуската, без да е необходимо нищо друго.

четвъртък, 22 март 2012 г.

Пиле фрикасе

          Като дете никак не харесвах това ястие. Много-много не съм ходила на детска градина, та не мога да се оправдая с нея. Започнах да го харесвам, когато големият ми син, доста злояд навремето, не си изяждаше порциите от детската кухня. След време пък малкият, противно на батко си, си омиташе всичко, та за мама не оставаше и мама се принуди да си го готви сама:)
          След няколоко опита, в които основното мерило за успеха на изпълнението беше горепосоченият лакомник /който в момента е дълга тънка върлина, ха-ха/, стигнах до този бърз, лесен и вкусен резултат.



Продукти:
1 пиле /ползва се само бялото месо, така че може да сварите и само 1 бр гърди/
1 морков
1 глава лук
3-4 с.л. брашно
3-4 с.л. олио
1 жълтък
100 гр кисело мляко
сол и черен пипер на вкус



           Почистете добре пилето. Отстранете излишните мазнини или кожата ако желаете. Нарежете моркова и лука на дребни кубчета, пилето на порции и сварете до готовност /ползвам тенджера под налягане и варя 40 мин, ако пилето е домашно - повече/.
           Извадете, обезкостете и нарежете наситно / в моя случай на съвсем миниатюрно, защото същият този малък господин има някави вегетариански претенции и се мръщи на месото/. Отлейте част от бульона заедно със сварените зеленчуци.
           В тенджера загрейте олиото, поръсете брашното и бъркайте енергично с телена бъркалка, за да не стане на бучки. Доливайте по малко от бульона, докато получите сос с желаната консистенция /на много гъста боза - имайте предвид, че при изстиване соса се сгъстява допълнително/. Посолете и добавете щипка-две прясно смлян черен пипер. Добавете месото и дръпнете от огъня. Разбийте жълтъка с млякото, добавете малко от соса и разбъркайте, за да уеднаквите температурата. Изсипете тази застройка във фрикасето и разбъркайте.

събота, 17 март 2012 г.

Сладки подаръци за сладки госпожици

          Преди малко се върнахме от т.нар. "питка" на малката Сияна - почти 4-месечната втора братовчедка на нашите синове. Едно сладко, бяло като пуканка и почти толкова бузесто бебе, с прекрасните сини очи на мама Ирена. На моята сватба тази мама беше едно невероятно нежно, фино и очарователно момиче, още ученичка, а ето че днес пред себе си видях една жена, нежно гушкаща своето съкровище...как лети времето...и как едно малко човече променя целия ти свят...
          Днес моите подаръци за малката госпожица бяха в розовата гама - гоблен и бебешки сладки - надявам се на мама да й харесаха, а след години Сияна да си спомня какво малко бебче е била.






















































































           Вчера пък внучката на моя колежка - Анжелина - стана на 7 години. Нямах никакво време за торта, но сърце не ми даде да не и направя нещичко...още повече, че за нея аз съм "хубавата кака" /тук ми трябва едно изчервяващо се емотиконче/. Всеки път като дойде с баба си на работа тя влиза в моя клас и ме гледа с огромните си, прекрасни очи така възхитена...
...та Анжи обожава животните и най-вече конете. Мини кексчета, които направих, не позволяваха отгоре си кон, но проектът "торта с кон" не е отпаднал, живот и здраве все някога ще го осъществя.
          Ето и кексчетата за малката Анжи:



 







 























 





















































сряда, 14 март 2012 г.

Печена тиква с мляко и яйца



Продукти:
1 кг тиква
1 л. прясно мляко
4-5 яйца
200 гр захар* + 3-4 с.л. за поръсване на тиквата
2 ванилии
1/2 ч.л. канела


          Почистете тиквата от семенната част, обелете я и я нарежете на парчета с големината на локум /често този десерт в нашия край направо го наричаме така - "локумчета"/. Поставете ги в подходяща тава, поръсете с 3-4 с.л. захар и канелата, покрийте с лист алуминиево фолио и запечете за 30 мин. в умерена фурна.
          Разбийте яйцата с останалата захар, добавете студеното мляко и ванилиите. Извадете тавата от фурната, залейте тиквата с млечната смес и върнете. Печете още 45-50 мин или докато млечният крем стегне.
          Охладете преди сервиране.




*може да намлите или увеличите това количество захар според сладостта на тиквата.


неделя, 11 март 2012 г.

Кексчета със сушени боровинки и шоколад




Продукти за 12 броя:
2 големи яйца
125 гр меко краве масло
125 гр захар
125 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
60 гр сушени боровинки
60 гр натурален шоколад
1 ванилия

За глазурата:
100 гр натурален шоколад





          Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата /едно по едно/ като бъркате след всяко, за да се поеме от масления крем. Пресейте над купата брашното, смесено с бакпулвера, и смесете внимателно. Добавете сушените боровинки /ако е нужно - нарежете ги на по-дребни парченца/ и нарязания на парченца шоколад. Разбъркайте, ароматизирайте с ванилията и разпределете във формичка за мъфини /ако желаете може да използвате и хартиени капсули, поставени в гнездата/.
          Изпечете кексчетата в предварително загрята фурна за около 20 мин - проверете готовността с клечка - ако излезе суха са готови.
          Охладете кексчетата и гарнирайте с разтопения на водна баня шоколад.

четвъртък, 8 март 2012 г.

Честит празник, жени и майки!

          
Ако не стигнат всичките цветя
за тоя хубав ден, от слънце ярък,
ще нарисувам нови през нощта,
да бъдат твоя нов подарък.

Ако не стигнат думите добри,
изречени за твоя празник светъл,
ще викна от високите гори
аз думите добри на ветровете.

Ако не стигнат песните сами,
за тебе само пяти, недопяти,
ще моля аз далечните земи
за тебе да изпеят най-добрата .

Ако усмивките не стигнат днес,
за твоя празник радостен да греят,
на слънцето ще пратя нова вест
за тебе само днеска да се смее.

А ако друго нямам в тоя час
да донеса на твоя празник ярък,
при тебе ще остана просто аз-
най-хубавия на света подарък .

                                     Петя Йорданова


Тези прекрасни стихове са моя поздрав за всички вас,  даряващи любов и живот!
За майките, за любимите, за съпругите, за сестрите, за приятелките, за бабите.
Обичайте и бъдете обичани, вдъхновявайте и бъдете вдъхновение,
мечтайте безгранично и бъдете мечтани,
бъдете щастливи, защото вие сте щастието.
И началото.
И пътят.
И животът.
И цялата Вселена.
Просто бъдете Жени.





А тези бродирани картички са  извинение към всички вас, които пренебрегнах в последните дни. Сигурна съм, че пропуснах много интересни моменти и много вкусни рецепти, но бързах да ги довърша, малки късчета благодарност за моите най-скъпи мама и сестра, за приятелките ми, за учителките на децата ми.

Приемети ги и вие, мои виртуални приятелки, нека красотата и нежността на цветята изпълва дните ви, а любовта, с която ги изработих, докосне сърцата ви!

Честит празник!