вторник, 30 август 2011 г.

Сладолед "Карибска страст"

          На прага на есента не ми се сбогува с лятото...ще ми липсват и жаркото слънце, и приказните морски изгреви, и вековните родопски гори...някак ми се ще да се сбогувам с него, дълго и блажено, преди да е изтекло като пясък между пръстите...
          Блажено ли казах? И лято? За мен следващата дума в редицата е сладолед.
          Днес ви предлагам един много шоколадов, опияняващ и ароматен сладолед - с дъх на горещи летни нощи, хубав ром и цитрусови нотки - няма как при тази комбинация да не се сетиш за нещо южно, топло, и екзотично - Ямайка например, родината на най-хубавия ром.  И ето, сладоледът си дойде с името...




Продукти за 6 порции:
3 жълтъка
100 гр захар
200 мл прясно мляко
150 гр натурален шоколад
200 мл сметана
50 мл ром Капитан Морган /или друг качествен и ароматен ром/
шепа захаросани портокалови корички*



          Предварително залейте с рома портокаловите корички.
          Разбъркайте леко жълтъците със захарта и сложете да се варят на водна баня. Почти веднага след това добавете млякото и бъркайте докато захарта хубаво се разтопи. Добавете шоколада / настърган на едри "къдрици" с нож/ и бъркайте непрекъснато докато сместа се сгъсти до консистенция на палачинково тесто. Дръпнете от огъня и охладете.



         Разбийте сметаната и я добавете към охладения шоколадов крем. Отцедете портокаловите корички и ги нарежете наситно. Изсипете ги заедно с рома в сладоледената смес. Прехвърлете в машина за сладолед и замразете. Може да замразите и директно във фризера като разбивате през 30-40 мин, за да не се образуват големи кристалчета лед.




* Ако не разполагате със захаросани портокалови корички - настържете кората на пресен портокал, а рома изспиете в сладоледената смес.

       
           Заедно с тази рецепта искам да споделя с вас и две блогърски награди, които ме радват в последните дни:


- това е наградата, която получих от Зиче - Черпак с мерак - един прекрасен кулинар, в чийто блог е удоволствие да се отивам всеки ден.



 - от Жани - Даровете на Гея - интересно, много вкусно и запознаващо ни с нашата южна съседка местенце и от Еликсир - Кулинарен Еликсир - смея да твърдя - моя истинска приятелка и вълшебница в кухнята!

           Подозирам, че тези награди вече навестиха повечето блогърки, но въпреки това ги предавам на свой ред - първата на  Лати - Мед и мляко, Весичка - Сладко и солено и Хриси - Моите нещица

Втората - на Роца - Мarmotes et chocolat, Диди - Готвенето е забавно и Дина - Coffee break



четвъртък, 25 август 2011 г.

Торта "Франклин и приятели"

          Днес нашият малък прекрасен син има рожден ден - става на цели 4 години! Като че вчера се роди - голямо /над 4 кг/ бебе - бяло, оформено, с красиви сини очи - дойде на бял свят само за 2 часа, нищо, че баща му се беше заредил с кафета в колата под прозорците на родилното и като му звъннах да му кажа, че вторият му син е на гърдите ми, в първият момент измърмори, че видите ли, мача дето слушал по радиото още не бил свършил. А аз през цялото време се молех "Божичко, тая паника отдолу дано не запали цигара..." - беше ги отказал преди 4 години - е, мача не изслуша докрая, но и цигара не запали и до днес...
         Отплеснах се...Андриан е едно неспиращо да говори, любопитно и любознателно дете, нашият глезанчо /предполагам всички изтърсаци са такива/. Както и батко му от всичко най-много обича книжките - има купища, негови си, пази ги много - няма скъсани или надраскани книжки, обожава да ги разглежда и пита ли, пита...любимите му приказни герои са Мечо Пух и костенурчето Франклин - повярвайте ми - чела съм десетките книжки с тях стотици пъти, знам ги наизуст и не му омръзват.
          Та когато преди два-три месеца /нали ме знаете колко съм луда на тема торти с история :) / започнах да обмислям тортата му,  Мечо Пух отпадна - толкова  много торти има с него, нямаше да е тръпка нито за мен да я направя, нито за него да я види /още повече, че за 3-ия му рожден ден за градината занесохме такава торта - е, колко е торта от сладкарница вие си знаете, но заради сертификатът, който искат няма как да занеса моя торта, та се прежалих, ама чак не искам и да си я спомням.../ и изведнъж ми дойде на помощ любимият Франклин - рових, рових, торта в нета с героите от книжките не намерих. И по-добре, никак не обичам да копирам.
          И ето ме, разположила цяла сергия с книжки на масата, с огромно удоволствие моделирам Франклин и неговите приятели - мечето Рошко, видрата Шуши /която според мен си е точно бобър, но явно преводачът не е нещо в час/, Зайо и Лиско - какво могат да правят приятелите, освен да се забавляват. Август е месецът, в който детските градини почиват и всеки ден сме в парка - Андриан обожава да си играе в пясъчника, да се люлее на люлките, да си кара тротинетката - нямаше и миг съмнение - тортата ще ни отведе на детската площадка при Франклин и неговите приятели - не чувате ли глъчка и детски смях?
      







           А  иначе вкусово - какаови блатове, захарен сироп, два вида крем - ванилово-сметанов и орехово-карамеления крем на Буболинката /Бубе, благодаря - страхотен е!/







           Два чифта блесна очи /нищо, че Калоян е вече голям - половината книжки за Франклин са негови, като по-малък и той много си ги харесваше/, две глави, заврени в хладилника, викове на удивление и радост - най-сладката награда за моя труд!
          
                          Честит рожден ден! Расти здрав, щастлив и добър, сине!

петък, 19 август 2011 г.

Сладка баница с тиквички


Продукти:
700 гр тиквички
1 пакет /300 гр/ фини кори за баница
4 яйца
300 гр захар
60 гр краве масло
2 ванилии

1 яйце
1 с.л. олио

олио за намазняване на тавата и корите

пудра захар за поръсване




          Измийте и обелете тиквичките. Ако имат по-едри семки - почистете и настържете на едро ренде. Разбийте леко с вилица яйцата. Добавете ги заедно със захарта, разтопеното масло и ванилиите при тиквичките и разбъркайте.
          Намаслете дъното на тавата, в която ще печете баница. Подредете 1/3-та /5 бр/ кори, като между всяка поръсватте с олио. Изсипете половината от плънка, следва втората третинка кори, останалата част от плънката и последните кори. Нарежете баницата на парчета и залейте с разбитото с олиото и малко топла вода яйце.
          Изпечете в умерено загрята фурна до готовност. Поднесете изстинала, щедро поръсена с пудра захар.



По идея на Мушмулче/ Форум БГ-Мамма

понеделник, 15 август 2011 г.

Тирамису за моя имен ден

           Почитател съм на италианската кухня. Обичам да слушам, макар и да не разбирам, италианската реч - звучи ми толкова нежно и напевно. Голямата ми мечта е да видя Италия с очите си, да седна в някое уютно кафене в Милано, Неапол или Венеция и да си поръчам чашка истинско, силно и ароматно еспресо. А ако е придружено и с едно голямо парче от любимото ми тирамису, ще съм много щастлива.
           Днес е Успение Богородично и празнувам имен ден. За своите близки реших този път да не приготвям торта, а точно тирамису. Рядко в сладкарница успявам да хапна истинско такова, затова се заех да го направя аз.
          Тирамису̀ * (на италиански: tiramisù) е име на италиански десерт, който се приготвя от бишкоти, напоени с кафе еспресо, сирене маскарпоне, яйца, захар, вино марсала или ром и какао.
          На италиански „тирамису“ означава буквално „ободрѝ ме!“ (може да има и по-закачлив, сексуален подтекст), заради двете си съдържащи кофеин съставки, кафето и какаото.
          За приготвянето му използвах рецептата, отпечатана върху опаковката италианско маскарпоне, така че смятам днес Ви предлагам един автентичен, нежен и неустоим италиански десерт.

     
          
Продукти:
500 гр маскарпоне
6 яйца **
150 гр захар
300 гр бишкоти
50 мл марсала /или бренди, ликьор Амарето, ром/
500 мл силно еспресо

какао за поръсване



          Разбийте на пухкав крем жълтъците със захарта. Добавет маскарпонето и разбъркайте внимателно. Ароматизирайте с виното марсала . Разбийте белтъците на сняг и ги добавете към крема. Леко разбъркайте, за да получите пухкав и ароматен крем.
         Потопете за кратко всяка бишкота в студеното еспресо и наредете в правоъгълна форма на един ред. Изсипете отгоре половината крем. Подредете втори ред бишкоти и завършете с останалия крем. Охладете минимум два часа в хладилник. Преди сервиране поръсете обилно с натурално какао.




   

















                                         



















         *Италианците казват, че истинското тирамису не се реже с нож, а се сипва с лъжица, така че не се притеснявайте ако десертът ви се стори твърде "мек". Най-вкусно е ако престои една нощ.

          **Тъй като в този десерт яйцата не преминават термична обработка, използвайте такива, за които сте абсолютно убедени, че са съвсем пресни, и консумирайте тирамисуто в рамките на един ден.

                         Честит имен ден на всички, носещи името на Божията майка!

четвъртък, 11 август 2011 г.

Крем с карамелизирани праскови и споделена награда



Продукти за 4 порции:
400 гр цедено кисело мляко
200 гр заквасена сметана
пудра захар на вкус
настъргана лимонова кора
2 ванилии

2 праскови
60 гр кристална захар
1 с.л.лимонов сок

     

            Разбъркайте заедно цеденото мляко, заквасената сметана и захарта. Ароматизирайте с лимоновата кора и ванилиите.
          Разполовете прасковите, вахнете костилките и обелете. нарежете на резенчета, поставете ги в тиган заедно със захарта и лимоновия сок и карамелизирайте на тих огън.
          В десертни чаши изсипете слой от млечно-сметановия крем, разпределете парченца карамелизирани праскови и покрийте с още един слой крем. Завършете с праскови. Охладете преди консумация.



           Заедно с този бърз и вкусен летен десерт споделям с вас и една награда, която ме посрещна след морската ваканция -



- получих я от Гуинет - една невероятна кулинарка,  чийто изтънчен стил и в подбора и изпълнението на рецептите, и в заснемането им, винаги ми е доставял огромно удоволствие. Благодаря, Гуинет!

          По традиция предавам наградата на:

Шарена Солhttp://www.sharenasol.com/ - заради невероятната усмивка и честта да познавам лично това лъчезарно създание

Ева Тонева - http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=frontpage - заради невероятната фантазия, с която ме очарова всеки един детайл в страхотния й сайт

Йоли - http://yoli-www.blogspot.com/ - заради дълбокото ми уважение и възхищение пред невероятния й кулинарен талант

          За вас, дами:








понеделник, 8 август 2011 г.

Книжен кебап с риба...и морската ми кошница със спомени...

          Всяко хубаво нещо все някога свършва...и ето ме отново тук - загоряла, отпочинала, напълнила "кошницата със спомени" с невероятно красиви морски изгреви:






...още по-прекрасни залези...






...лодки, застинали в тихо спокойствие:







...цъфнали олеандри...



...и кресливи лябопитковци:



...мокри, притихнали утринно улички:








...невроятно нежни, тихи и ласкави морски вълни:







...или  бучащи с грохот морски талази:







...малки седефени мидички и охлювчета - да ми напомнят песента на вълните:





...казах "Довиждане, мое море" ...



...и си тръгнах...



...до следващото лято. И следващото море.

А дотогава - вкусов спомен с дъх на море...



За всяка порция са ви нужни:
1 скумрия /или друга риба по ваш вкус/
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 камба
1 чушка
1 морков
1 домат
лимон
зехтин
морска сол
босилек, мащерка, магданоз



         Почистете и измийте рибата, по желание махнете главата. Подсушете я със салфетка и посолете с морска /или обикновена/ сол. В коремната кухина поставете цели листа пресен босилек и стръкове мащерка и магданоз, резенчета лимон.
         Нарежете зеленчуците - лука на полумесеци, камбата и чушката на ивички, морковите на пръчици, чесънът - на много фини пластинки. Осолете и разбъркайте. Нарежете домата на шайби.
         За всяка порция отрежете голям лист амбалажна хартия /ако нямате - като мен - използвайте хартия за печене/. Наредете няколко шайби домат една до друга и поставете отгоре рибата. Разпределете нарязаните зеленчуци отстрани, покрийте рибата с резенчета лимон и порейте със зехтин. Завийте на стегнат пакет така че хартията да не се разтвори по време на печенето. Поставете направо на решетката на фурната и печете 45 мин.