понеделник, 30 май 2011 г.

Рисувана торта "Йероглифи"

      

            Да, тази торта вече май сте я виждали. Е, почти същата. Ако пък не знаете китайски,  съвсем сте в правото си да си помислите така. Всъщност Деси, за която правих Пролетната квилинг торта, ми поръча торта с дизайн като тази за моя рожден ден - Рисувана вита торта "Сакура". Техен семеен приятел имаше рожден ден на 27 май /хахах, какво съвпадение, нали - тогава пък ние също имаме семеен празник/ и Деси искаше да го изненада с такава торта.
             За по-голяма сигурност решихме тортата да не е вита, но вкусово да е същата - какаови блатове, вишнев сироп, ванилов крем и коктейлни черешки.
             И сега за НЕзнаещите китайски - тъй като тортата е за приятел - главният йероглиф е със значение "Приятелство":



Другите два йероглифа носят пожелания за щастие и късмет:





Като допълнение към тортата направих едни много семпли, но затова пък смятам чудесно вписващи се в цялостния дизайн, бисквитки с канела.

Излишно е да казвам, че напхравих тортата с огромно удоволствие и лекота - просто вече знаех какво и как. Надявам се, че рожденик е бил изненадан и е харесал този приятелски жест на внимание.


        

петък, 27 май 2011 г.

Плодова пита "Неделя" и моите бели ангели...

          Този майски ден преди 11 години беше слънчев и горещ.
          Аз бях облечена в бяло и бях най-щастливия човек на света. Да, правилно разбрахте - на 27 май с моят съпруг празнуваме годишнина от сватбата си.
         Ех, дали сме се замисляли тогава колко истина се крие в думите "...в радост и мъка, в здраве и  болест, докато смъртта ни раздели..."...по горчива ирония на съдбата пак на този ден, но преди година, вкусихме от горчивата страна на тези думи...но продължихме напред, така както си обещахме в онзи прекрасен, слънчев майски ден...тази горчилка не помрачи любовта ни - напротив, закали я, направи я по-силна и някак по-мъдра. Даде ни шанс да погледнем по друг начин на живота, да му се радваме истински всеки миг, да преоткрием красотата и в най-дребните неща около нас, да съпреживяваме всеки безценен миг на радост, да се смеем, да мечтаем, да пътуваме, да се оглеждаме в очите на децата си, да се гордеем с всяко тяхно постижение - от сладкото "френско р" на малкия - до поредната шестица или покрито езиково ниво на големия...
          Отначало мислех да не правя торта за този ден заради тази горчилка, която въпреки всичко остана някъде дълбоко в мен. Но после си казах - та нима нещо подобно може да помрачава щастието ни, да ни кара да забравим всичките хубави моменти, които сме имали - не, вече знаете - аз съм силна и въпреки нея, на този ден ще празнувам.
          Сега сигурно очаквате да последва снимка на торта, покрита с фондан и богато декорирана. Не познахте. Колкото и да се мъча, все пак нещо ми горчи:...затова направих една торта, която вкусово да заличи горчилката - с много сочни плодове, събрали в себе си силата на слънцето и енергията на живота.




          Избрах рецептата на плодова пита "Неделя"

Продукти:

За пандишпанената платка * :
5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
 
За крема:

1 л прясно мляко
200 г краве масло
400 г захар
180 г брашно
50 г нишесте

За сиропа:

2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

За плодовото желе **:
20 г желатин
500 мл плодов сироп

За декорация ***:2 банана
3 кивита
2 портокала
250 г ягоди

* Тези продукти са крайно недостатъчни за приготвянето на 3 блата. Аз използвах за всеки блат с размери 27/34 см  по 4 яйца, 4 с.л. захар, 4. с.л. брашно и  10 гр бакпулвер. Добавих и по 1 ванилия за всеки блат.

**Вместо плодов сироп и желатин глазирах плодовете с готова фарситура Кристалина.

***Добавих и шайби ананас от консерва





          За пандишпанената платка отделете белтъци от жълтъци. Белтъците разбийте на сняг с щипка сол, а жълтъците - на крем със захарта. Изсипете белтъчния сняг при жълтъците и с шпатула размесете внимателно. Пресейте над тях смесено с бакпулвера и ванилия брашно и отново размесете внимателно.
          Изсипете сместа за платката в тава, покрита с харитя за печене и изпечете в предварително загрята фурна за около 15 мин или докато платката порозовее. не отваряйте вратата на фурната по време на печене.
          По същия начин пригответе още 2 платки.
          За креме сложете млякото да заври. Смесете захрта, брашното и нишестете, изсипете във врящото мляко и бъркайте енергично. Оставете получения крем да изстине. Сипете при него мекото масло и разбийте с миксера до пухкав крем.
          Пригответе захарен сироп. Охладете го. Всяка платка напоете със захарен сироп и покрийте със слой крем /най-горният слой, върху третата платка, трябва да е съвсем тънък, колкото да залепнат плодовете при подреждането/. Изрежете краищата на питата с нож, за да ги изравните.
          Нарежете плодовете на резени, ягодите оставете цели. Подредете ги върху питата и с помощта на четка глазирайте с плодовото желе / фарситурата Кристалина.






          Вярвате ли в съдбата? Аз - да. Миналата година моят съпруг не си получи подаръка в този ден. Но двамата получихме един важен урок - да посрещаме всеки ден изгрева с усмивка, всеки ден да си казваме "Обичам те!", всеки ден да целуваме децата си...защото може и да е последен.
         Днес моят подарък е в ръцете ми. Съвсем неочаквано, точно като по поръчка пристигна рамкиран моят гоблен, моят красавец...ших го в онези дни, когато ми горчеше...искрящата му белота сякаш ме теглеше напред, а гордият бял жребец и прекрасното момиче бяха моите бели ангели - спасители...затова много трудно избрах рамката на този гоблен. В магазина отхвърлях всяко предложение, в което имаше дори и точица черно - достатъчно ми горчеше на душата, докато държах иглата - сега исках искряща светлина за моя живот...ето го - точно днес, на този ден, окачени над спалнята ни, моите бели ангели ще ни закрилят:





Вперила поглед в невероятната му красота, в главата ми звучи  Конче мое - и както пее Ваня
Костова  -  

"Добре живяхме конче мое,
но животът за малко ни е даден само,
само да извикаш..."

Помнете този рефрен и посрещайте всеки ден с усмивка, с едно нежно "Обичам те" и с топла целувка върху детските челца...

неделя, 22 май 2011 г.

Баница-бюрек



          След като закусихме преди малко се сетих, че не съм ви представяла рецептата за баницата, която много често присъства на нашата трапеза - това е най-вкусната, пухкава и топяща се в устата баница, която можете да си представите!
С благодарност към Вивиан за споделената рецепта!


Продукти:

1 пакет фини точени кори за баница
20 гр прясна мая
1 ч.л захар
225 мл  топла вода
400 гр сирене
4 яйца
80 мл  олио

          Маята се залива с топлата вода, добавя се захарта и се оставя да шупне. Към шупналата мая се добавят леко разбитите с вилица яйца и солта.
          В намазнена тава се редят корите за баница като всеки 2 листа се посипват с натрошено сирене. Баницата се нарязва на триъгълници и се залива със сгорещеното олио по разрезите. Полива се с яйчената смес и се оставя за 30 мин .а втаса.
         Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 мин докато се зачерви приятно. Изважда се и тавата се обръща върху две подходящи порцеланови купички /не се притеснявайте - няма опасност да се отлепи и падне/. По този начен баницата остава бухнала и пухкава.


неделя, 15 май 2011 г.

Питки със сметана





          Заедно с днешната рецепта споделям и наградата за приятелство, която получих от Еликсир, с благодарност за оказаното доверие!




Продукти за 16 броя:
650 гр брашно
10 гр суха мая
200 гр заквасена сметана
125 мл топла вода
1 яйце + 1 белтък
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

1 жълтък и 1ч.л. олио за намазване

*Ако работите с хлебопекарна - използвайте програма Тесто.



          Пресейте брашното. В кладенче сипете заквасената сметана, водата, яйцето и белтъка, солта и захарта. По ръба на брашното насипете маята. Замесете меко, нелепнещо тесто, поставете в купа, покрийте с кърпа или фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си. Получава се чудесно, еластично и с много мехурчета тесто.
         Разделете го на 4 части, всяка част - на по още 4, за да получите 16 къса тесто. Изтегелете от всяка фитил, леко го сплескайте с пръсти, за да се получи лента с дължина 20 и ширина 2 см. Отрежете малко от едното крайче, оформете на топче и увийте лентата около него, за да се получи розичка. Подредете всички питки в тава върху пекарска хартия и оставете да втасат още веднъж
          Преди печене намажете с помощта на четка с разбития с олиото жълтък.
          Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса докато питките приятно се зачервят /около 35 мин/.
          Извадете от фурната, напръскайте с вода и покрийте с кърпа, за да омекнат.







          С удоволствие на свой ред връчвам наградата за приятелство на

Ивейн http://ivaneivane.blogspot.com/
Дина http://coffeebreak-daeneris.blogspot.com/
Хриси http://httpwwwalbumbgviararadiupload.blogspot.com/
Илиана http://ilrai.blogspot.com/
Еос http://zoraeos.blogspot.com/
Роца http://marmottesetchocolat.blogspot.com/
Ирина http://sunshine.collapse.bg/
Росица http://goliamata-biskvitka.blogspot.com/
Кали http://ladybug-kali.blogspot.com/
Лати http://ghost13honeyandmilk.blogspot.com/

...и с благодарност за миговете на душевна наслада, прекарани в уютните им местенца!

петък, 13 май 2011 г.

Млечен мус


Продукти за 6 порции:
600 гр кисело мляко
100 гр пудра захар
3 белтъка
15 гр желатин
2 ванилии
1 с. л. какао
няколко парчета праскова от компот



         Разбиите белтъците на сняг. Желатина разтворете в 50 мл студена вода и оставете да набъбне.
         Разбъркайте киселото мляко със захарта и ванилията. Добавете белтъчния сняг и с леки движения хомогенизирайте сместа. Загрейте за няколко секунди в микровълнова фурна желатина, за да се втечни, и го добавете към млечната смес. Отделете няколко супени лъжици и оцветете с какаото.





          На дъното на подходящи чашки поставете по няколко парченца от обелените и нарязани на кубчета праскови от компот. Разпределете в чашите млечната смес. Отгоре изсипете по малко от какаовата смес и по няколко парченца праскови.
         Охладете за 2 часа в хладилник.

вторник, 10 май 2011 г.

Класически палачинки




         Знам, че има страшно много рецепти за палачинки, също така знам, че могат деа се направят и "на око", но ще ви предложа рецептата за най-тъничките и упадъчно вкусни палачинки, които някога съм яла. Тайната им може би е в двата вида масло в тестото, в спазването на точния грамаж на продуктите или пък в престояването на сместа преди употреба...незнам точно, но знам, че палачинки вече ще правя само по тази рецепта.


                                              

Продукти за 20 бр с диаметър 18 см:
250 гр брашно
250 мл прясно мляко
250 мл вода
3 големи яйца                                                                   
2 щипки сол
1 с.л. пудра захар
1 ванилия
1 с.л. олио
20 гр разтопено краве масло                  



          Брашното се пресява в дълбок съд. В кладенче се изсипват яйцата, предварително разбити, и половината от смесеното с водата мляко.. Разбива се с миксер на ниски обороти за 2-3 минути, докато се получи гладка смес. Прибавят се солта, пудрата захар, олиото, маслото и ванилията. Добавя се и останалото мляко и се разбива добре. Съдът се покрива с кърпа и сместа се оставя да престои 30 мин преди употреба.
          Палачинките се пържат по класическия начин.






  *Ако искаме да приготвим много фини палачинки - разбиваме на сняг белтъците и много внимателно ги прибавяме най-накрая към сместа.
 

 





















неделя, 8 май 2011 г.

Питка със сирене, сусам и...конци :)

       

           Няма нищо по-хубаво, сладко и навяващо детски спомени от топла питка със сирене.
Поне за мен де. И тъй като често правя питки, често си припомням и детството...спомените ме отвеждат назад във времето, когато баба ни идваше на гости  и ние с нетърпени очаквахме да извади голямата, увита в домашно тъкана кърпа, пита. Беше най-простичка, селска, бодната на няколко места с вилицата за украса, но беше така вкусна, че бързо я разчупвахме и се нахранвахме само с нея и и с по едно голямо парче домашно сирене.
          После баба вече я нямаше, но пак питката, този път мамината, си оставеше най-вкусния ми спомен...
          Ако съдя по състоянието на нещата към днешна дата - заредила съм отсега "кошницата със спомени" на децата ми с мнооооого питки.
         Днес, свидливо кътайки последните две парченца на обяд, за да има и за следобедната им закуска, се сетих, че точно тази, простичка, но пък ужасно вкусна питка със сиренце и страхотни, като на козунак конци, не съм ви показвала.



         Та ето я - пухкава, зачервила се като на малко детенце бузките, ароматна и деляща се на конци...мммм, трябва ви само малко време и продукти, намиращи се във всяко домакинство, и...ами май нищо повече, освен миг на блажена наслада...

Продукти:
700 гр брашно
10 гр суха мая
2 яйца /отделете половината от единия жълтък за намазване/
200 мл кисело мляко /измервам го в мерителната чаша, затова давам грамажа в мл/
100 мл топла вода
60 мл олио
1 ч.л. захар
1,5 ч.л. сол

100-150 гр сирене
сусам за поръсване

масло за намазване на тавата

 *Ако замесвате тестото за питката в хлебопекарна, работете по обичайния начин и използвайте програма Тесто.



        Пресейте брашното. В кладенче  сложете яйцата, солта, захарта, млякото и топлата вода. Налейте олиото. Маята посипете по ръбчето на брашняното кладенче. Започнете да месите с леки движения от средата на кладенчето, подхващайки и брашното от ръба му. Месете до получаване на стегната, но не твърда, топка тесто, еластична и нелепнеща. Поставете тестото в купа, покрийте я с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си.
         Извадете тестото на плота и го премесете съвсем леко. Разрежете на две части и всяка разточете леко на правоъгълна кора с дебелина 5-7 мм. Поръсете щедро с натрошено сирене и завийте на руло. Отрежете четирите крайчета и разрежете рулата по на 4 части, всяка част - на две по диагонал. Намажете подходяща тава с масло. В центъра и поставете крайчетата на рулата и около тях подредете останалите парчета, редувайки легнало с изправено като пънче парче.
         Оставете питката да втаса още веднъж. Намажете я с разбитата с няколоко капки олио отделена част от жълтъка, поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята фурна за около 40 мин. Ако е нужно - покрийте отгоре с фолио, за да не прегори. Проверете за готовност със суха клечка.

          Да ви е сладко!

















петък, 6 май 2011 г.

Торта "Подарък Ариана"

           Какво ли би си помислил мъж, получавайки подобна торта - златиста кутия със синя панделка? Не съм мъж, но опитвайки се да мисля поне мъничко като такъв /а смятам, че това ми се отдава, с трима мъже край мен/ бих останал/а меко казано - разочарован.
          Кутия, че и с фльонга. Нещо по-мъжествено не можаха ли да измислят близките ми, в случая жена ми и сестра й.
          Е да, ама ако поне мъничко го гризе любопитството скоро ще надигне капака и - о, изненада - балсам за очите и небцето - отвътре наднича любимата му бутилка Ариана - изстудена, чакаща някой да я отвори...и този някой май присъства даже на етикета й.
          Мисля, че се получи чудесна изненада. Поръча я Петя, за която преди време правих футболната торта, за своя зет Красимир. Който, както вече стана ясно, е любител на точно определена марка бира.
           Тортата е с какаови блатове и два вида крем - шоколадов и Тирамису, а бутилката - от вкусната смес за познатия от детството ни сладък салам. Заигравката с прозвището на рожденика в етикета е специална поръчка, надявам се да му хареса.
         Какво друго ни остава, освен да кажем "Наздраве!"

четвъртък, 5 май 2011 г.

Пилешки хапки със спанак и пармезан




Продукти:

500 гр пилешки гърди
3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
300 гр пресен спанак
1-2 с.л. зехтин
50 гр настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус


В загрят тефлонов тиган изсипете зехтина, нарязаното на хапки пилешко месо и бъркайте докато побелее. Добавете ситно нарязаните лук и чесън и след минутка - нарязаният на ивички спанак. Похлупете с капак и задушавайте 5-7 мин. Подправете на вкус, добавете по-голямата част от пармезана и дръпнете от огъня.
Поръсете с още пармезан всяка порция преди поднасяне.

неделя, 1 май 2011 г.

Пълнен заек 2, по Гергьовски :)


Продукти:
1 заек /домашен/ - около 2 кг
дроба, сърцето и бъбреците на заека
30 гр краве масло
1 ч.л. червен пипер

За плънката:
1 връзка пресен лук
2-3 стръка пресен чесън
3/4 ч.ч. ориз
50 мл олио
прясна мащерка и джоджен /могат да се заменят с изсушени/
сол и черен пипер на вкус



          Заекът се измива много добре. Домашният може и да не се изкисва, но ако желаете - изкиснете го за една нощ в студена вода с малко оцет, бахар и дафинов лист.
          Зя плънката се нарязват на дребно лука и чесънът и  се задушават в олиото. Добавят се нарязаните на дребни парченца дроб, бъбреци и сърце. След като променят цвета си се изсипва и ориз и се запържва до стъкленост. Долива се по малко гореща вода и се бърка до почти пълна готовност на ориза. Посолява се, прибавят се наситнени джоден и мащерка и черен пипер на вкус. Оставя се да се охлади.



         Заекът се отцежда и осолява. коремната кухина се напълва с плънката и отвора се зашива с дел конец. Заекът се намазва от двете страни с масло, поръсва се с червен пипер и се слага в плик за печене.





          Пече се около 1 час в умурена фурна или до готовност. Преди сервиране конецът се отстранява.










          *Плънката за този заек е като плънката, с която се пълнят Гергьовските агнета, а така зачервен от червения пипер наистина може да се обърка с агънце...да ви е сладко!